Republika ng Pilipinas
Lungsod Quezon
SANGGUNIANG PANLUNGSOD
(City Council) PR98-180

29th Regular Session

A RESOLUTION URGING THE STRICT COMPLIANCE AND OBSERVANCE
OF ARTICLES 61 AND 62 (1) OF R. A. 6938, OTHERWISE KNOWN AS THE
COOPERATIVE CODE OF THE PHILIPPINES, IN THE ISSUANCE OF
MAYOR’S PERMIT TO COOPERATIVES AND THEIR EXEMPTION FROM
THE PAYMENT OF THE CORRESPONDING FEE.

Introduced by Councilors WINSTON “Winnie” T. CASTELO,
WILMA AMORANTO-SARINO, VINCENT P
CRISOLOGO, ELIZABETH A. DELARMENTE, GEORGE
M. CANSECO, MA. FRESCA M. BIGLANG-AWA,
GODOFREDO T. LIBAN II, MARCIANO P. MEDALLA,
ENRICO 8. SERRANO, ERIC Z. MEDINA, JORGE L.
BANAL, JULIAN M.L. COSETENG, ANTHONY C.
CASTELO, MARCEL C. RILLO and ALMARIO E.
FRANCISCO.

WHEREAS, several queries and requests for clarification have been received
by the Quezon City government, thru the City Council, as to whether or not a M ayor’s
Permit is required for cooperatives before their respective business operations;

WHEREAS, it is true, that the requirement of a Mayor’s Permit is exacted
under the police power of the municipal corporation as provided by the Local
Government Code under Sec. 147;

WHEREAS, the same Code has provided some limitation on the taxing power
of local government units specifically Section 133 (n) concerning duly registered
cooperatives supplemental to Article 61 and Article 62 (1) of R.A. 6938 which state

that, viz:

“Article 61. Tax Treatment of Cooperatives. - Duly
registered cooperatives under this Code which DO NOT
TRANSACT ANY BUSINESS WITH NON-MEMBERS
or the general public shall not be subject to any government
taxes and fees imposed under the Internal Revenue Laws
and OTHER TAX LAWS.”

“Article 62. Tax and Other Exemptions. — Cooperatives
transacting business with members and non-members shall
not be subject to tax on their transactions to members.
Notwithstanding the provisions of any law or regulation to
the contrary, such cooperatives dealing with non-members
shall enjoy the following tax exemption:
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(1) Cooperatives with accumulated reserves and undivided
net savings of not more than Ten Million Pesos
(P10,000,000.00) shall be EXEMPT FROM ALL
NATIONAL, CITY, PROVINCIAL, MUNICIPAL and
BARANGAY TAXES OR WHATEVER NAME AND
NATURE.”

WHEREAS, in fine, Section 147 provides the general rule in the imposition of
reasonable fees and charges on business and occupation while Section 133 provides
the exemption from the general rule;

WHEREAS, in the opinion of the Chairman of the Cooperative Development
Authority, in his letter dated January 27, 1997, cooperatives duly registered under
R.A. 6938 that TRANSACT BUSINESS SOLELY WITH ITS MEMBERS are
EXEMPT FROM OBTAINING THE MAYOR’S PERMIT. However, duly
registered cooperatives which transact business with NON-MEMBERS are required
to obtain said mayor’s permit but are EXEMPT from paying the fees corresponding to
such permit; '

NOW, THEREFORE,

BE IT RESOLVED BY THE CITY COUNCIL OF QUEZON CITY IN
SESSION ASSEMBLED, to urge, as it does hereby urge, the strict compliance and
observance of Articles 61 and 62 (1) of R.A. 6938, otherwise known as the
Cooperative Code of the Philippines in the issuance of Mayor’s Permit to
Cooperatives and their exemption from the payment of the corresponding fee.

RESOLVED, FURTHER, that copy of this Resolution be furnished to the
Business Permits and Licensing Office, Office of the City Mayor and the City
Treasurer’s Office, all of Quezon City, for their information and guidance.

ADOPTED: May11,1999.
W M
CONNIE S. ANGELES
Vice Mayor

Presiding Officer
ATTESTED:

EUGENIO V JURILLA
City Councilt Secretary
A

MOS/ iy iy ¥*

e



